ALV vapaa kotisiivous sosiaalipalveluna (Espoo)

Kun ihmisen toimintakyky on rajoittunut hän voi olla oikeutettu saamaan palvelut kotiinsa normaalia halvemmalla, ilman arvonlisäveroa (alv). Arvonlisäverottoman siivouspalvelun ehtona on että toimintakyvyn heikkenemä johtuu vammasta, sairaudesta tai erityisen kuormittavasta elämäntilanteesta. Oikeus alvittomaan palveluun voi olla toistaiseksi voimassa oleva tai tilapäinen. Toimintakyvyn rajoitteen arvio perustuu asiakkaan tai hänen läheisensä omaan arvioon palvelun tarpeesta, sekä palveluntarjoajan arvioon. Erillistä lääkärintodistusta tai sosiaalityöntekijän lausuntoa ei siis edellytetä. Arvonlisäveroton siivouspalvelu oikeuttaa myös kotitalousvähennykseen.

Etuuden saaminen edellyttää että palveluntuottajalla on kunnassa lupa toimintaan, ja siivouksesta tehdään palvelusuunnitelma sekä palvelusopimus. Väylä ry on hyväksytty yksityisen sosiaalipalvelun tuottajaksi Espoossa.

Joitakin esimerkkejä tilanteista joissa asiakkaalla on oikeus saada siivouspalvelut arvonlisäverottomasti:

  • Esimerkki 1: Asiakas on yksinasuva, rollattoorin kanssa liikkuva 83-vuotias rouva. Käsien voimat ovat heikentyneet vuosien mittaan, kärsii huimauksesta liikkuessaan, on kaatuillut. Arvonlisäverottoman palvelun edellytykset täyttyvät toistaiseksi.
  • Esimerkki 2: Asiakas on 47-vuotias työssäkäyvä insinööri. Kroonisen sairauden vuoksi liikkuu pyörätuolilla, osa kodinhoidollisista tehtävistä liian haastavia suorittaa turvallisesti itse, Arvonlisäverottoman palvelun edellytykset täyttyvät toistaiseksi.
  • Esimerkki 3: Asiakas on kolme kuukautta aiemmin esikoisensa saanut perheenäiti. Asiakas on kotona, perheen isä käy töissä. Asiakkaalla on vaikea synnytyksen jälkeinen masennus. Arvonlisäverottoman palvelun edellytykset täyttyvät tilapäisesti.
  • Esimerkki 4: Asiakas on kaksilapsisen perheen yksinhuoltajaäiti. Toinen lapsi tarvitsee arjessa erityistä tukea. Vanhempi käy töissä ja hoitaa lapsensa hyvin, mutta on todella uupunut. Kodinhoidolliset työt tuntuvat ylitsepääsemättömän raskailta kaiken muun arjen kannattelun ohella. Arvonlisäverottoman palvelun edellytykset täyttyvät tilapäisesti.

Lisää tietoa arvonlisäverottomasta siivouspalvelusta löydät verottajan sivuilta.