Vastuullinen työvoima

Väylän työntekijöitä puhdistamassa turvapuhelimia.

Väylä työllistää kehitysvammaisia ammattilaisia

Sen lisäksi, että teemme vaikuttamistyötä kehitysvammaisten työtilanteen parantamiseksi, toimimme myös itse työnantajana.

Vakituiset työntekijämme työskentelevät toimipisteessämme Espoossa pakkaus-, kokoonpano- ja ompelutehtävissä. Heillä on työehtosopimusten mukaiset kuukausipalkat, työterveydenhuolto, palkalliset lomat ja käytössään hyvinvointialueiden vammaispalvelujen työvalmentajien tuki. 

Vakituisten työntekijöiden lisäksi työllistämme viikoittain keikkalaisia. Keikkalaiset ovat joko Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen tai Helsingin kaupungin työtoimintaryhmissä* ja tekevät töitä Väylälle keikkaluontoisesti. Heillä on Väylän kanssa solmittu työsopimus ja he saavat meidän kauttamme tehdystä työstä työehtosopimuksen mukaista tuntipalkkaa. Keikoilla heillä on tukenaan tuttu ohjaaja omasta organisaatiostaan. Tällä tavoin palkkatyö on mahdollista myös heille, jotka tarvitsevat työssä paljon tukea tai voivat tehdä töitä vain harvoin tai vähän kerrallaan. Keikkalaisemme työskentelevät joko omassa tilassamme Espoossa, tai asiakaskohteissamme pääkaupunkiseudulla.

Kehitysvammaisia työntekijöitä käytetään yhteiskunnassamme laajasti palkattomana työvoimana, ja haluamme sanoutua siitä irti. Kaikista kehitysvammaisista työikäisistä Suomessa nimittäin vain noin kaksi prosenttia on palkkatyössä ja tuhannet tekevät työtä palkatta. Tähän haluamme tehdä muutoksen. 

Lue lisää vaikuttamistyöstämme sivulta Vaikuttaminen ja tutustu työntekijöihimme ja rekrytointiin sivulla Työntekijät.

*Työtoimintaa järjestetään useimmiten eri toimijoiden (kunnat, kuntayhtymät, säätiöt jne.) ylläpitämissä, kehitysvammaisille suunnatuissa työ- ja toimintakeskuksissa. Työtoiminnassa olevat henkilöt tekevät esim. keittö-, siivous- ja ulkotöitä, tekstiilitöitä sekä erilaisia alihankintatöitä. Työtoiminnasta ei makseta palkkaa, vaan kunta maksaa osallistujille työosuusrahaa (keskimäärin 5 euroa päivässä). Työtoimintaan osallistuminen on vapaaehtoista.

Avotyö on työtoiminnan toteutusmuoto, jossa palvelua saavat henkilöt sijoitetaan työskentelemään tavallisille työpaikoille. Avotyöntekijällä ei ole työsopimusta eikä sen mukaisia etuja (esim. palkallinen vuosiloma). Avotyöntekijä ei saa työstään palkkaa, vaan kunta maksaa hänelle työosuusrahaa (keskimäärin 7 euroa päivässä). Avotyötoiminnassa on yli 2 000 kehitysvammaista henkilöä. Avotyötoimintaan osallistuminen on vapaaehtoista. 

Lähde: Verneri.net

Tarkemmat kuvaukset käsitteistä ja tietoa kehitysvammaisten tämänhetkisestä työtilanteesta löydät mm. Kehitysvammaliiton sivuilta  tai Verneri.netistä.

Lue lisää

Ole osa muutosta - liity jäseneksi

Voit tulla mukaan vaikuttamaan Väylän toimintaan liittymällä yhdistyksemme jäseneksi.
Tule mukaan tekemään työelämästä yhdenvertaisempaa!