Blogi – Oikeissa töissä

Olen Miia Pallonen. Työskentelen yhdistyksessä nimeltä Väylä ry. Aloitin Väylällä vuosi sitten, kun työvalmentajani neuvoi hakemaan sieltä keikkatöitä. Ensin tein satunnaisia keikkoja, sitten kuukauden projektin, ja lopulta sain vakituisen työpaikan.

Tämä työ on ensimmäinen palkkatyöni. Palkan saaminen ensimmäistä kertaa tuntui mahtavalta. Olin innoissani, tuntui hemmetin mukavalta että päiväraha vaihtui oikeaan palkkaan. Töissä käyminen voittaa kotona möljöttämisen!

Ennen nykyistä työtäni olen ollut avotyössä vakuutusyhtiössä ja kirjastossa, sekä työtoiminnassa toimintakeskuksessa. Niissä kaikissa tein oikeaa työtä ilman palkkaa. Esimerkiksi toimintakeskuksessa tein koulutustani vastaavaa verhoilijan työtä, sain päivärahaa 7 euroa. Päivärahasta vähennettiin lounasmaksu 4,10 euroa, joten käteen jäi 2,90€ päivässä.

Suurin osa vammaisista henkilöistä ei ole palkkatöissä. Kaikki eivät siihen pystyisikään, joten on tärkeää että muitakin toimintoja on. Meitä työhön pystyviä on kuitenkin paljon. Jos tekee oikeaa työtä, pitäisi siitä myös saada oikea palkka. Ja jokainen ansaitsee mahdollisuuden kokeilla. Minä työskentelen siivoushommissa ja välillä ompelen. Tukenani on kaupungin työvalmentaja, ja mukava työporukka.

Palkkatyö on muuttanut elämääni. Voin tehdä reissuja ja elättää itseni. Jos tarvitsen jotain, voin tehdä hankintoja. Kehitysvammaisista suuri osa työskentelee palkatta koko työikänsä. Jos ei ole koskaan saanut palkkaa, sen eroa päivärahaan voi olla vaikea ymmärtää. Monelle voi olla vaikea käsittää oikean työpaikan merkitys ja vaikutus elämään. Ja jos ei itse ole aktiivinen ei työpaikkaa saakaan.


© Tiina Sokka

Miia Pallonen
Väylän työntekijä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.